Logeren bij de Boswachter parkterrein
Logeren bij de Boswachter parkterrein

Trotseer de kou

Tips voor winterkamperen

10 tips voor winterkamperen

Sommige mensen beginnen al te rillen bij de gedachte; winterkamperen. Maar met de juiste tips kan ook jij genieten van een winters avontuur. Trotseer met onderstaande 10 tips de kou en ontdek de voordelen van zo'n winterse overnachting: échte rust en ruimte op het kampeerterrein, de stilte in de natuur en de frisse buitenlucht aan je gezicht.

LW_20230408NT3_4275

Tips voor tijdens je verblijf

  1. Inkoppertje: kleed je warm aan en zorg daarbij dat je genoeg laagjes draagt. Is het écht koud? Begin dan met thermo-ondergoed als eerste laag. Vermijd daarbij katoenen hemden of shirts. Katoen isoleert slecht en droogt wanneer je gezweet hebt heel erg langzaam. Laat 100% katoenen kledingstukken dus lekker thuis.

  2. Zorg voor warm eten en drinken. Neem bijvoorbeeld een thermosfles mee voor een kop thee tijdens je wandeling. Of wat dacht je van instant chocolademelk? Kwestie van kokend water toevoegen, roeren en genieten!

  3. Je hoofd is een van de plekken waar je veel warmte kan verliezen. Als je niet in een mummieslaapzak met capuchon slaapt, houd dan lekker je muts op tijdens het slapen.

  4. Bang voor dat moment dat je ’s ochtends je koude kleding aan moet trekken? Slaap niet in je kleren (hooguit je themo-ondergoed), maar stop je kleding voor het slapen gaan gewoon in je slaapzak erbij! Dan is je kleding de volgende ochtend aangenaam warm.

  5. Neem een ouderwetse kruik mee en leg deze in 's avonds kort voordat je gaat slapen alvast in je slaapzak. Heb je geen kruik? Een stevige plastic fles die je goed kunt dichtdraaien kun je natuurlijk ook vullen met warm water.

  6. Voor het slapengaan lijkt een warme douche misschien heel fijn, maar met nat haar in de tent breng je veel vocht naar binnen en dat vocht zorgt ervoor dat het kouder aanvoelt. Om ’s avonds warm je bed in te gaan kan je jezelf beter opwarmen door nog een avondwandeling te maken of bij het kampvuur te zitten.

Een goede uitrusting

  1. In een camper of caravan lig je lekker van de grond, hoog en droog. Bij een tent is dat anders. Waar kun je op letten? Tenten van nylon of polyester zijn licht van gewicht. Het tentdoek neemt geen vocht op en na een winterse bui klop je de sneeuw er zo vanaf. Je moet wel goed ventileren, anders krijg je condens aan de binnenkant. Hoe kleiner de tent, hoe makkelijker deze op te warmen is met je eigen lichaamswarmte. Maar kies ook weer niet voor een té kleine tent, want je wil niet met je slaapzak tegen de binnentent aan liggen.

  2. Zorg voor een goede slaapmat. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter de slaapmat van onderen tegen kou isoleert. Leg daarnaast een isolerende deken of tenttapijt in je tent. Dit houdt optrekkende kou tegen. Een fleecedeken tussen je mat en slaapzak kan extra helpen.

  3. Stevige haringen: in de wintermaanden is de grond vaak hard, helemaal als het vriest. Met die harde grond sla je reguliere haringen snel krom. Neem daarom stevige haringen mee tijdens het winterkamperen. In ieder geval één, dan kun je die gebruiken om de gaten in de grond te slaan en daarna de reguliere haringen hier in te zetten.

  4. Kook je normaal tijdens kamperen op butaangas? Check dan de verwachte buitentemperatuur voordat je vertrekt. Butaangas werkt namelijk alleen boven het vriespunt. En je wilt 's ochtends natuurlijk wel een lekkere warme kop koffie of thee kunnen zetten. Propaangas werkt wel bij lagere temperaturen. Ook mag je op onze winterkampeerterreinen een vuurtje stoken op je kampeerplek. Let er dan wel op dat je dit in een vuurschaal of vuurkorf doet (niet direct op de grond). Altijd zeker zijn van een vuurtje? Neem lucifers of een vuurstick mee, gasaanstekers laten het bij kou vaak afweten.
11098-Winterkamperen-Borger

Winterkamperen bij De Vlagberg

Winterkamperen bij De Vlagberg in Sint Anthonis, Noord-Brabant.

Naar De Vlagberg
11093-Winterkamperen-Borger@Laurie-Karine-Fotografie

Winterkamperen bij De Kijl

Winterkamperen op De Kijl in Schoonoord in Drenthe.

Naar De Kijl
23228-Winterkamperen@Marleen-Annema-Fotografie

Winterkamperen bij Nieuw Soerel

Winterkamperen bij Nieuw Soerel op de Veluwe.

Naar Nieuw Soerel

Verder geïnspireerd raken